Keramiek

Wat is keramiek?

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het begrip keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel ‘werk gemaakt van aarde’. Klei wordt nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd is, gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek.

Onderscheidend

Keramische producten zijn uniek door de esthetische kwaliteiten en het zeer duurzame karakter. De bestandheid tegen zware weeromstandigheden en chemische en mechanische belastingen is groot. Bovendien zijn de producten kleurvast, vrij van schadelijke stoffen en weinig milieubelastend door de lange levensduur zonder onderhoud.

Keramische industrie

De keramische sector weet traditie en innovatie perfect te combineren. Het scala van keramische toepassingen is breed, van bouwproducten tot consumptiegoederen. De keramische industrie gebruikt industriële processen en de nieuwste technologie. Daarmee worden consequent innovatieve oplossingen ontwikkeld om nieuwe of verbeterde toepassingsmogelijkheden te creëren. Bovendien wordt invulling gegeven aan de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen en de wensen van ontwerpers en eindgebruikers. Het industriële proces staat borg voor zuinig gebruik van grondstoffen, efficiënt energiegebruik, een goede milieuprestatie en een gegarandeerde productkwaliteit.

Bouwkeramiek

Onderscheid wordt gemaakt tussen bouwkeramiek, technische en vuurvaste keramiek en aardewerk en porselein.

Onder bouwkeramiek vallen alle bouwproducten die van gebakken klei zijn gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn straatbaksteen, metselbaksteen, keramische binnenmuursteen, keramische dakpannen, keramische wand- en vloertegels, maar ook sanitair en gresbuizen.

Keramische bouwmaterialen hebben gemiddeld een levensduur van meer dan een eeuw. Het grondstofgebruik in alle levenscyclusfasen is mede daardoor zeer efficiënt. De unieke eigenschappen van bouwkeramiek zorgen ervoor dat keramiek een fundamentele rol in de bouwsector blijft spelen.

De grondstof

Keramische tegels en ander fijnkeramiek worden gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand afkomstig uit groeves. Voor de productie van tegels is verhoudingsgewijs een beperkte hoeveelheid klei nodig waardoor de aanwezige voorraden nauwelijks worden aangesproken. De winning van deze grondstoffen gebeurt zeer zorgvuldig, met respect voor flora en fauna. Na afgraving krijgen de kleiwinningsgebieden een nieuwe bestemming, veelal als natuurgebied.

Onderhoudsvoorschriften

GEWOON ONDERHOUD

Gebruik voor de dagelijkse reiniging van het oppervlak gewoon een vochtige spons of microvezeldoek. Voor regelmatige reiniging is het gebruik van een neutraal reinigingsmiddel met een zachte spons of microvezeldoek normaal gesproken voldoende.

AANBEVOLEN REINIGINGSTIPS VOOR WERKBLADEN IN KERAMIEK

Type vlek Vlekkenverwijderaar Aanbevolen wasmiddelen voor hardnekkige vlekken

COCA-COLA CITROEN KOFFIESAPPEN

IJSWIJN VET AZIJN / OLIE

Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Crème-reiniger CIF CREMA
Alkalisch wasmiddel

CHANTECLAIR, PS87 (FILA),

ALKALINE REINIGER (FABER)

Oplosmiddel ACETON
SAUS / KETCHUP Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Crème-reiniger CIF CREMA
Alkalisch wasmiddel

CHANTECLAIR, PS87 (FILA),

ALKALINE REINIGER (FABER)

Bleken Bleken
METALEN SPOREN Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Zuur wasmiddel

Azijn

Zuur huishoudelijk wasmiddel DETERDEK (FILA) KERANET (MAPEI)

ZUURREINIGER (FABER)

KALKSTORTINGEN Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Zuur wasmiddel

Azijn DETERDEK (FILA) KERANET (MAPEI)

ZUURREINIGER (FABER)

HARS Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Crème-reiniger CIF CREMA
Oplosmiddel

ACETON

FILASOLV

MARKEERSTIFT Neutraal wasmiddel Neutraal huishoudelijk wasmiddel
Oplosmiddel

ACETON SR95 (FILA)

FILASOLV (FILA)