Waterstraal snijden

WAT IS WATERSTRAAL SNIJDEN?

Waterstralen is niet anders dan een zeer sterke versnelde vorm van erosie.

Water slijpt al miljoenen jaren de aardkorst uit. Zo is bijvoorbeeld de Grand Canyon ontstaan. Door het meegenomen gruis, is water in staat om de meeste harde materialen uit te hollen en af te slijten. Bij waterstraalsnijden is het niet anders met als grote verschil dat de tijdsduur waarin dit plaats vindt veel korter is, ten gevolge van de hoge druk.

 

Onder hoge druk van 3500 bar tot 6000 bar, wordt water door een kleine spuitopening van de snijkop geperst. Hierbij wordt de druk van het water omgezet in snelheid. Met het bijgevoegde harde zand, verlaat het water de snijkop met een snelheid van ongeveer twee maal de geluidssnelheid. Door de inslagenergie op het te snijden materiaal ontstaat dan een snede van +/- 1mm. Zachte materialen kunnen vaak gesneden worden met puur water.

Enkele voordelen van waterstraalsnijden:

Er bestaan weinig beperkingen qua materiaal (zeker qua diktes) en vormgeving. De waterstraal snijdt materialen aan die op geen enkele andere wijze te verwerken zijn

De snede is recht en vrijwel braamloos, van constante, hoge kwaliteit. Door de rechte hoeken passen gesneden onderdelen precies op elkaar. Er wordt tijd bespaard op nabewerking.

Het gaat om een koud proces, waardoor er geen thermisch belaste zones ontstaan. Ook zijn er geen mechanische spanningen: het materiaal vervormt minimaal, de structuureigenschappen blijven behouden. De onderzijde van het gesneden materiaal kent wel altijd een (beperkt) na-ijleffect. Als dat bij het eindproduct zichtbaar zou zijn, moet de onderzijde worden nabewerkt.

De snijbreedte is zeer gering (1 mm materiaalverlies), waardoor stukken nauw genest kunnen worden. Beide snijvlakken kunnen daarvoor worden gebruikt.

Er ontstaan geen giftige dampen of chemische reacties. Er is geen brandgevaar, de operator hoeft niet steeds bij de machine te blijven. Het water wordt vaak wel met chemische stoffen behandeld, maar die verontreinigen het milieu niet.

De techniek verliest geen tijd aan gereedschapsomstellingen. De waterstraal blijft scherp.

Er hoeft niet van spuitkop gewisseld te worden voor het snijden van andere materialen of diktes. De kop wordt enkel bij slijtage verwisseld.